wtorek, 4 marca 2014

Spaghetti z sosem pomidorowym

Nie ma nic lepszego od spaghetti z własnym sosem ! Jest to pierwsze danie, które nauczyłam się robić ponad dwa lata temu, a teraz przedstawiam Wam przepis, który modyfikowałam wiele razy i pewnie nadal będę ;)

Co jest nam potrzebne? (3-4 porcje)
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- tyle samo wody
- 3 łyżki śmietany
- 3-4 łyżeczki cukier
- 2 cebule
- 1 marchewka
- starty seler (użyłam 3 łyżek marynowanego selera)
- sól
- pieprz
- bazylia
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek sypki
- papryka czerwona sypka lub jak ktoś woli papryka chilli
- olej


Jak to zrobić?
Na patelnię polaną olejem wrzucamy posiekaną cebulę, startą marchewkę i starty seler i chwilę smażymy. Następnie dodajemy koncentrat, wlewamy do słoiczka wodę (dodatkowo zamykam słoik i nim potrząsam), dodajemy na patelnię, mieszamy i przykręcamy ogień. Dodajemy śmietanę, cukier, sól, pieprz, bazylię, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, paprykę sypką i mieszamy. Podkręcamy ogień i sprawdzamy smak - jeżeli jest za gorzko - dodajemy cukier i śmietanę, aż smak będzie nam pasował. Gotujemy (smażymy) przez około 10 minut. Przed podaniem wyjmujemy z sosu ziele angielskie i liście laurowe.
Czasami dodaję do sosu smażone pieczarki.
Podajemy oczywiście z makaronem i serem ;)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz