środa, 19 marca 2014

Trochę o owocach

Jedzenie owoców ma bardzo wiele zalet- są one bogatym źródłem witamin i mikroelementów, co zapewnia organizmowi pozostawanie w stanie równowagi bez konieczności uzupełniania niedoborów w sposób farmakologiczny. Są zatem nie tylko smaczne, ale też zdrowe. 
Owoce zawierają wszystkie witaminy, z wyjątkiem D, która jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych i B12, która występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Połączenie witamin, mikroelementów i antyoksydantów gwarantuje zdrowie, urodę, młody wygląd oraz prawidłowy metabolizm. 
  • witaminy zawarte w owocach regulują pracę wielu narządów oraz podnoszą odporność na zakażenia,
  • mikroelementy zapewniają prawidłową równowagę kwasowo-zasadową, co gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie nerek,
  • antyoksydanty natomiast to składniki odżywcze, neutralizujące wolne rodniki w naszym organizmie, czego skutkiem jest opóźnienie procesów starzenia. Do tych wszystkich korzyści należy dołożyć jeszcze wysoką zawartość błonnika w owocach – naturalnego składnika, umożliwiającego sprawną i efektywną pracę układu pokarmowego. Dzięki temu cały organizm działa w sposób niezakłócony, regularnie oczyszczając się ze zbędnych elementów przemiany materii.

Owoce, mimo swojego słodkiego smaku, nie są aż tak bogate w cukier i nie zawierają tłuszczu, przez co są doskonałym „zamiennikiem” słodyczy, a ich dominującym składnikiem jest woda, która nie ma kalorii, co sprawia, że owoce są idealne do zaspokajania apetytu na „coś słodkiego” w trakcie diety odchudzającej.
Fruktoza to cukier prosty, który nadaje owocom słodki smak. Zbyt duża ilość fruktozy także może skutkować niepożądanym odkładaniem się tłuszczu w organizmie. Należy zatem pamiętać, by spożywać owoce w pierwszej połowie dnia, kiedy enzymy trawienne są najbardziej aktywne, by dać szansę swojemu organizmowi na przemianę przyjętej dawki fruktozy w energię, a nie w komórki tłuszczowe.
Najlepszą porą na włączenie owoców do diety są godziny przedpołudniowe oraz czas przed posiłkami, a nie po nich. Gdy jemy owoce po posiłku istnieje ryzyko uszkodzenia płytki nazębnej. Dotyczy to owoców cytrusowych - obecne w nich kwasy mogą rozpuścić szkliwo, a szczotkowanie zębów zaraz po ich zjedzeniu działa niczym pocieranie zębów o papier ścierny. Po spożyciu owoców cytrusowych lepiej odczekać minimum 30 minut zanim postanowimy umyć zęby.


Tabela wartości odżywczych świeżych owoców
http://www.dobradieta.pl/tabele.php?cmd=show_group&main=8&sub=1




Materiały:
http://dlawegetarian.pl/owoce-slodkie-zrodlo-witamin/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-owocow-agrest-truskawki-czeresnie-porzeczki-wisnie-m_37421.html
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Kiedy-najlepiej-jesc-owoce,wid,16471626,wiadomosc.html?ticaid=112654

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz