poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Ambasador

Co jest nam potrzebne? 
- 1,5 szklanki cukru  
- 2 łyżki kakao  
- 1 kostka margaryny  
- 0,5 szklanki mleka  
- 2 szklanki mąki  
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia  
- 3 lub 4 zółtka 
- ubita piana z pozostałych białek

Jak to zrobić?
W misce wymieszać 0,5 szklanki cukru, kakao i mleko. Pozostałą 1 szklankę cukru zmieszać z margaryną w garnku i zacząć gotować. Przed zagotowaniem się margaryny wlać masę z miski do garnka i dopiero wtedy zagotować. Następnie należy odlać 0,5 szklanki i wszystko ostudzić. Mąkę trzeba utrzeć z 3 - 4 żółtkami i proszkiem do pieczenia, potem wlać do tego ostudzoną masę i wymieszać. Do tego trzeba dodać ubite białko i lekko rozmieszać. Wszystko wlać na formę i piec około pół godziny w 180-200 stopniach. Po upieczeniu polać zostawioną wcześniej masą i poczekać aż zastygnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz