Co jest nam potrzebne?
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
- 3 lub 4 zółtka
- ubita piana z pozostałych białek
Jak to zrobić?
W misce wymieszać 0,5 szklanki cukru, kakao i mleko. Pozostałą 1 szklankę cukru zmieszać z margaryną w garnku i zacząć gotować. Przed zagotowaniem się margaryny wlać masę z miski do garnka i dopiero wtedy zagotować. Następnie należy odlać 0,5 szklanki i wszystko ostudzić. Mąkę trzeba utrzeć z 3 - 4 żółtkami i proszkiem do pieczenia, potem wlać do tego ostudzoną masę i wymieszać. Do tego trzeba dodać ubite białko i lekko rozmieszać. Wszystko wlać na formę i piec około pół godziny w 180-200 stopniach. Po upieczeniu polać zostawioną wcześniej masą i poczekać aż zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz