czwartek, 17 kwietnia 2014

Pierś z kurczaka w sezamie i pieczone bataty

Bataty to warzywa pochodzące z krajów Ameryki Południowej i Środkowej, znane jako słodkie ziemniaki. Mają formę bulw, przypominających nasze rodzime kartofle. Są koloru czerwonego, co zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu, a po przekrojeniu wydobywa się z nich mleczny sok.
 Bataty to źródło węglowodanów, potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia, witaminy A i beta-karotenu, witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy), witaminy E – bataty posiadają jej najwięcej spośród innych warzyw i polifenoli – o właściwościach przeciwutleniajacych.

Co jest nam potrzebne? 
Mięso:
0,5 kg piersi z kurczaka
jajko
sezam
trochę mąki
sól
pieprz
cebula w proszku


Bataty:
bataty
sól
papryka sypka
koperek
olej


Sałatka:
mix sałatkowy
pomidor
cebula
ogórek 
sól
pieprz

Jak to zrobić?

Mięso : 
Przepis na zrobienie piersi z kurczaka znajdziecie tu: http://cookingwithrk.blogspot.com/2014/01/piers-z-kurczaka-w-sezamie-i-pieczone.html


Bataty:
Słodkie ziemniaki kroimy w słupki i wsypujemy do miski. Dodajemy trochę oleju, sól, koperek, sypką paprykę i mieszamy. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut.

Dodajemy do tego sałatkę i gotowe ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz