Co jest nam potrzebne?
- pierś z kurczaka
- miód
- sezam
- bułka tarta
- przyprawa curry
- pieprz cayenne
- olej
- sól
- pieprz
- ziemniaki
- 2 łyżeczki cukru
Jak to zrobić?
Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski nalewamy olej, dodajemy dwie łyżki curry, dwie łyżki pieprzu cayenne, dwie łyżki miodu, trochę soli i pieprzu i wkładamy do tego pokrojone piersi z kurczaka i zostawiamy w lodówce najlepiej na noc. Jeżeli nie macie czasu, można krócej ;)
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na kształt frytek i wrzucamy je do wody z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3-5 minut. Następnie odsączamy ziemniaki i pieczemy w 200*C 15-20 minut.
W misce lub głębokim talerzu mieszamy sezam i bułkę tartą w stosunku 1:1. Mięso odsączamy z marynaty i obtaczamy w przygotowanej panierce. Pieczemy w 200*C przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz