Co jest nam potrzebne?
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml)
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 - 600 g dowolnych owoców (ja użyłam truskawek oraz kiwi)
- cukier puder do oprószenia
Jak to zrobić?
Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Powinna powstać gęsta piana (można przeprowadzić test czy nie wypada z miski - nie wypada to jest świetna) Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Do miksowanej masy powoli wlewamy olej stale miksując.
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Formę (ja użyłam tortownicy o przekątne 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Na górę układamy owoce, wciskając je lekko do środka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz