piątek, 30 października 2015

Makaron ze szpinakiem

Co jest nam potrzebne?


składniki na dwie porcje
- ulubiony makaron
- 150 g szpinaku (może być mrożony)
- 150 ml śmietany 30 % 
- łyżka masła
- dwie łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- ser

Jak to zrobić? 

Szpinak rozmrażamy. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Podczas gotowania makaronu robimy sos.




Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy szpinak, sól, pieprz, trochę gałki muszkatołowej i sok z cytryny. Podsmażamy 3 minuty.


Dodajemy śmietanę i dusimy mieszając przez kolejne 3 minuty. 




Ugotowany makaron mieszamy z oliwą z oliwek i dodajemy przygotowany sos. 



Można posypać startym serem. 



Szybko i smacznie ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz