poniedziałek, 19 października 2015

Spaghetti Carbonara po włosku + bonus !

Co jest nam potrzebne?


- makaron 
- jedno jajko + 2 żółtka (ilość żółtek = ilość osób)
- boczek
- cebula
- ser, najlepiej parmezan
- sól
- pieprz
- bazylia opcjonalnie

Jak to zrobić? 

Makaron gotujemy według wskazówek producenta z dodatkiem soli (do wody dodaję również odrobinę oleju, żeby makaron nie sklejał się). 

Jajka wyparzamy przez 10 sekund we wrzącej wodzie.

W tym samym czasie możemy zetrzeć ser, pokroić boczek i posiekać cebulę. Boczek wrzucamy na patelnię, a kiedy już się podsmaży dodajemy cebulę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.

Do dość dużej miski dodajemy jajka, sporą ilość pieprzu i starty ser i wszystko mieszamy trzepaczką. I teraz szybka akcja ;) Do miski dodajemy od razu z gorącej patelni boczek z cebulą a zaraz potem odcedzony, gorący makaron - dzięki temu jajka zetną się. 






Makaron możemy dodatkowo posypać pieprzem, startym serem lub bazylią. 



Smacznego !

A teraz obiecany bonus - kilka zdjęć ze słonecznej Italii. Miłego oglądania ;)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz