piątek, 9 maja 2014

Chilaquiles Rojos

czyli meksykańska zapiekanka z nachos, którą jada się na śniadanie ;)

Co jest nam potrzebne?
- filet z piersi kurczaka
- 3 pomidory
- 1 ostra papryczka
- średnia cebula
- mała puszka kukurydzy
- kulka sera mozzarella
- 200 g nachos (tortilla chips)
- 250 ml śmietany 18%
- kolendra
- olej

Jak to zrobić?
Filet smażymy na patelni i odkładamy do ostygnięcia. Następnie podsmażamy cebulę i dodajemy do niej wcześniej zblendowane pomidory, czosnek i papryczkę. Doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy tak około 10 minut. Ostudzone mięso i mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki. I dalej można zrobić to na dwa sposoby.

Sposób I
Dodajemy mięso, ser, kukurydzę, kolendrę, pokruszone nachosy oraz dwie łyżki śmietany na patelnię i smażymy przez kolejne 10 minut. Podajemy wszystko w misce posypując resztką nachosów i sera.

Sposób II
Nagrzewamy piekarnik do 180*. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy trochę sosu, kładziemy warstwę nachos, potem kurczaka, następnie mozzarellę, kolejna warstwa to kukurydza, potem śmietana, sos pomidorowy, kolendra i następnie nachos i układamy od nowa. Układanka powinna zakończyć się nachosami posypanymi serem. Pieczemy około 20 minut.

Danie nie zachwyca wyglądem ale za to nadrabia smakiem !
Smacznego ! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz