sobota, 17 maja 2014

Szaszłyki z łososiem


Łosoś - źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin A, D, E oraz witamin z grupy B, które zapewniają dobry nastrój, odporność na stres i dobrą pamięć. Do tego posiada wiele składników, które pomagają we właściwym przebiegu przemian metabolicznych, wpływają korzystnie na układ krążenia, wzmacniają pracę mózgu. Prawda, że warto? ;)

Co jest nam potrzebne?
- łosoś
- marchew
- papryka
- cukinia
- bakłażan
- cebula
- u mnie pojawiły się jeszcze ziemniaki
- sos pomidorowy
- kasza gryczana
- sól
- pieprz
- cytryna
- folia aluminiowa
- długie wykałaczki

Jak to zrobić?
Łososia kroimy w kwadraty, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa kroimy na kawałki tak aby przeszły przez wykałaczkę. Następnie nakładamy wszystko na patyk w dowolnej kolejności i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze około 220*. Szaszłyki podałam z kaszą gryczaną z małą ilością sosu pomidorowego. 

Smacznego ! ;)

wiedza: Ewa Chodakowska "Przepis na sukces"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz