czwartek, 29 stycznia 2015

Ryba z batatami i sałatką z kiełkami

Co jest nam potrzebne?

- filety rybne (tutaj tilapia)
- oliwa z oliwek 
- tymianek
- majeranek
- natka pietruszki
- chili (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- sok z cytryny

- bataty
- koperek
- oliwa z oliwek
- sól
- sok z cytryny
- czosnek

Sałatka:
- mieszanka sałat
- ogórek
- pomidor
- papryka
- cebula
- kiełki (tutaj: kiełki lucerny, rzodkiewki, soczewicy zielonej i brązowej)
- mieszanka ziół do sałatek
- oliwa z oliwek

Jak to zrobić?
1. Do miski nalewamy oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy i 2 łyżki soku z cytryny, mieszamy i wkładamy do tego filety z ryby - wstawiamy na godzinę do lodówki aby się zamarynowały. Potem każdy filet zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 20-25 minut w 190*C. Na ostatnie 5 minut ryby odwijamy na górze z folii i dalej pieczemy.



2. Bataty kroimy na kształt frytek, najlepiej żeby były dość równe. Wsypujemy pokrojone kawałki do miski, wlewamy trochę oliwy, sypiemy przyprawami i dodajemy około 2 łyżeczki soku z cytryny następnie wszystko dokładnie mieszkamy najlepiej rękoma, tak aby doszło to na każdą frytkę. Bataty układamy na blaszce i posypujemy zgniecionym czosnkiem. Pieczemy 20-30 minut w 200*C.


3. Sałatka - wszystkie składniki myjemy, kroimy, dodajemy trochę oliwy i ziół i wszystko mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz