wtorek, 20 stycznia 2015

Śniadaniowa inspiracja - naleśniki


Co jest nam potrzebne? 
- 2 jajka
- 1/2 szklanka mąki
- 1 szklanka niegazowanej wody
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju + troszkę oleju do smażenia

Jak to zrobić?
Najpierw ubijamy pianę z białek i odstawiamy. Następnie miksujemy w misce mleko, wodę i żółtka jaj, a potem powoli dosypujemy mąkę dalej miksując. Dodajemy cukier, sól, łyżkę oleju i pianę z białek i dalej mieszkamy. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut.




 



Po tym czasie podgrzewamy patelnię, a powierzchnię pokrywamy cienką ilością oleju. Przed nalaniem ciasta na patelnię zawsze należy zamieszać je w misce, a nalewając masę zdejmujemy patelnię z palnika. Jeżeli chcemy, żeby naleśniki wyszły cienkie to nalewamy na patelnie taką ilość, która wystarczy do tego, aby powierzchnia została pokryta ciastem.
Naleśnik smażymy po obu stronach (przewracamy go kiedy zacznie odwierać od powierzchni)

Podajemy je z ulubionymi dodatkami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz