środa, 22 kwietnia 2015

Tiramisu

Co jest nam potrzebne?



 - 30 dag biszkoptów
- 50 dag serka mascarpone
- 4 jajka (oddzielamy żółtko od białka)
- 4-5 łyżeczek bardzo drobnego cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml alkoholu (amaretto/ rum/ koniak/ żubrówka)
- 2 łyżki kakao

Jak to zrobić?

Na początku zaparzamy kawę i odstawiamy do wystudzenia. 
Ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę, dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do połączenia się składników. Następnie ubijamy pianę z białek i znów łączymy z masą.


Gdy kawa wystygnie, dodajemy do niej alkohol. Każdy biszkopt maczamy w kawie i układamy w formie lub pucharku. 

Na biszkopty wykładamy masę, potem kładziemy biszkopty i znów masę. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem możemy posypać całość kakao.


Smacznego ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz