Co jest nam potrzebne?
- 30 dag biszkoptów
- 50 dag serka mascarpone
- 4 jajka (oddzielamy żółtko od białka)
- 4-5 łyżeczek bardzo drobnego cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml alkoholu (amaretto/ rum/ koniak/ żubrówka)
- 2 łyżki kakao
Jak to zrobić?
Na początku zaparzamy kawę i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę, dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do połączenia się składników. Następnie ubijamy pianę z białek i znów łączymy z masą.
Gdy kawa wystygnie, dodajemy do niej alkohol. Każdy biszkopt maczamy w kawie i układamy w formie lub pucharku.
Na biszkopty wykładamy masę, potem kładziemy biszkopty i znów masę. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem możemy posypać całość kakao.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz