wtorek, 21 stycznia 2014

Musztardowe udka z kurczaka z ryżem i warzywami

Ryż jest jednym z najważniejszych na świecie produktów żywnościowych. Pod względem odżywczym zawiera najmniej białka ze wszystkich zbóż. Nie ma glutenu i z tego względu jest cennym produktem dla osób cierpiących na chorobę trzewną. Dostarcza on przede wszystkim potas oraz witaminę E. Dlatego ryż od bardzo dawna stosowano w leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób nerek oraz cukrzycy. Ostatnio okazało się również, że może mieć on działanie pomocne w leczeniu łuszczycy. 
- ryż brązowy - najmniej przetworzony, a więc najwartościowszy pod względem odżywczym. Jest naturalny, o jasnobrązowej barwie uwarunkowanej obecnością okrywy. Ze względu na obecność witaminy E  pomaga on w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i zabiega starzeniu się. Zawiera również spore ilości potasu. 
- ryż paraboiled - ma stosunkowo dużą wartością odżywczą i cechuje go lekko żółtawy kolor. W wyniku stosowanych zabiegów technologicznych część witamin i składników mineralnych przenika z okrywy do środka ziarna.
- ryż biały - pozbawiony jest zarówno łuski, jak i otrąb, charakteryzuje się najniższą wartością odżywczą.
- basmati - jest to gatunek ryżu pochodzący z Indii. Uważany jest za jeden z najlepszych na świecie. Od zwykłego ryżu różni się, delikatnym aromatem, przypominającym nieco orzechy. Może występować jako ryż biały lub brązowy

Co jest nam potrzebne?


- 4 udka z kurczaka
Marynata:
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 5 łyżek oliwy z oliwek 
- ząbek czosnku lub czosnek w proszku
- kurkuma
- rozmaryn
- oregano
- sól
- pieprz
Ryż z warzywami:
- 2 torebki ryżu (białego lub w wersji zdrowszej - brązowego)
- warzywa, które tutaj użyłam to
   - kukurydza
   - ogórek konserwowy
   - papryka czerwona
   - brokuły
   - cebula
można dodać jeszcze cukinię, pomidory i inne warzywa według uznania
- papryka słodka sypka
- zioła prowansalskie

Jak to zrobić?
Składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce, wkładamy do niej udka z kurczaka i obtaczamy w musztardzie z przyprawami, następnie wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu smażymy na polanej olejem patelni.
Gotujemy ryż według wskazówek producenta, a warzywa smażymy 5-7 minut na patelni na małej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia posypujemy papryką sypką, ziołami i mieszamy. Gdy ryż się ugotuje - dodajemy go na patelnię i mieszamy z warzywami. 

Gotowe ;) Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz