niedziela, 19 stycznia 2014

Skrzydełka z kurczaka z czosnkiem i ziołami :)

Co jest nam potrzebne ?

  Mięso:
  • 1kg skrzydełek z kurczaka
  •  4 ząbki  czosnku
  • 4 płaskie łyżeczki zioła prowansalskie
  •  sól 
  • pieprzu ziołowego
  •  papryka słodka mielona
  •  olej
 Kasza:
  •  1-2 saszetki kaszy jęczmiennej lub kuskus, gryczana ewentualnie w zależności od gustu.
  •  łyżka oleju
  • szczypta soli
Surówka:
  • 1 średni seler
  • 2 - 3 średnie jabłka  
  •  garść rodzynek  
  • 2 łyżka majonezu 
  • 1 łyżeczka cukru (w zależności od słodkości jabłek) 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Jak to zrobić ?


Mięso: Skrzydełka umyć oczyścić. Czosnek pokroić w plasterki, . Na wierzchu udko natrzeć solą, pieprzem i papryką, ziołami prowansalskimi. Tak postąpić z każdym skrzydełkiem, następnie wrzucić wszystko do woreczka do pieczenia i dodać pokrojony wcześniej czosnek. upiec je  w piekarniku w 180 stopniach ok 50-60 minut, pod koniec pieczenia ok. 10 minut przed końcem folię natnij i rozchyl. zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby ładnie skórka się zrumieniła. Podawać z kaszą lub ziemniakami i surówką.



Kasza: Do wody dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy saszetki na ok 7-10 minut.


Surówka:
Seler myję, obieram i ścieram na średnich oczkach tarki. Jabłka myję i obieram ze skórki. Ścieram na tarce o małych oczkach. Skrapiam sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Do miski przekładamy starte jabłka i seler. Dodaje rodzynki, majonez. Doprawiam do smaku cukrem lub ewentualnie sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszam. Wstawiam do lodówki na około 20 minut do chłodzenia.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz