Mięso:
- 1kg skrzydełek z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 4 płaskie łyżeczki zioła prowansalskie
- sól
- pieprzu ziołowego
- papryka słodka mielona
- olej
- 1-2 saszetki kaszy jęczmiennej lub kuskus, gryczana ewentualnie w zależności od gustu.
- łyżka oleju
- szczypta soli
- 1 średni seler
- 2 - 3 średnie jabłka
- garść rodzynek
- 2 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka cukru (w zależności od słodkości jabłek)
- 1 łyżeczka
soku z cytryny
Jak to zrobić ?
Mięso: Skrzydełka umyć oczyścić. Czosnek pokroić w plasterki, . Na wierzchu udko natrzeć solą, pieprzem i papryką, ziołami prowansalskimi. Tak postąpić z każdym skrzydełkiem, następnie wrzucić wszystko do woreczka do pieczenia i dodać pokrojony wcześniej czosnek. upiec je w piekarniku w 180 stopniach ok 50-60 minut, pod koniec pieczenia ok. 10 minut przed końcem folię natnij i rozchyl. zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby ładnie skórka się zrumieniła. Podawać z kaszą lub ziemniakami i surówką.
Kasza: Do wody dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy saszetki na ok 7-10 minut.
Surówka:
Seler
myję, obieram i ścieram na średnich oczkach tarki. Jabłka myję i
obieram ze skórki. Ścieram na tarce o małych oczkach. Skrapiam
sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Do miski przekładamy
starte jabłka i seler. Dodaje rodzynki, majonez. Doprawiam do smaku
cukrem lub ewentualnie sokiem z cytryny. Całość dokładnie
mieszam. Wstawiam do lodówki na około 20 minut do chłodzenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz