środa, 15 stycznia 2014

Quesadilla

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej - tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy.

Quesadilla to przekąska, którą robi się bardzo szybko i jest bardzo sycąca.




Co jest nam potrzebne ?
- 4 placki pszennej tortilli (8 kawałków quesadilla)
- pierś z kurczaka 
- przyprawa do gyrosa
- olej
- 2 pomidory
- pół cebuli
- 400 gram sera w kawałku (do tej pory używałam Gouda lub Edamski)
- szczypiorek
- 4 łyżki kukurydzy
- trochę więcej niż pół opakowania serka śmietankowego (typu Almette)
- sól
- pieprz
- sos chili lub pieprz cayenne

Jak to zrobić?
Do miski ścieramy ser na grubych oczkach, dodajemy drobno pokrojone pomidory, cebulę, szczypiorek, kukurydzę.
Na patelni smażymy pokrojone piersi z kurczaka posypane przyprawą do gyrosa. Doświadczenie nauczyło mnie aby na patelnię nie dodawać zbyt dużo oleju - wtedy kawałki quesadilla wyjdą wodniste. Mięso od razu po usmażeniu dodajemy razem z użytym olejem do miski i mieszamy. 
Następnie dodajemy serek śmietankowy, sól, pieprz, chilli lub cayenne i mieszamy.
Rozkładamy na blacie placek tortilli i nakładamy farsz, tak aby nie było za grubo, rozsmarowujemy i zostawiamy miejsce przy krawędziach. Nakładamy na to drugi placek tortilli i dociskamy. Następnie kroimy to na ćwiartki i smażymy  30 s na jednej stronie i 30 s na drugiej. Do smażenia tortilli nie dodaję oleju ;)

Gotowe !

Smacznego !

Zdjęcie - niestety pomysł prowadzenia bloga zrodził się po przygotowaniu ostatniej quesadilli, więc zdjęcie pochodzi z google :D
Wiedza : http://pl.wikipedia.org/wiki/Quesadilla
Inspiracja : http://wizaz.pl/kulinaria/przepis,4312,quesadillas

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i brzmi smakowicie :D wydaje się łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń