wtorek, 21 stycznia 2014

Rogaliki drożdżowe

Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 2 łyżki pudru 
  • 3/4 margaryny 
  • 5 dag drożdży
  • 1 całe jajko 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 szklanka piwa 
  • marmolada  
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy na stolnicy, do powstania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto na ok 10 min, Rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy w stożki, nakładamy marmoladę, dżem lub czekoladę i zawijamy, układamy na blaszce i można je posmarować ubitym białkiem z pozostałych jajek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni, na  około  10-15 minut. 
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz